Motverka värk och smärta i vardagen

Att konstant ha ont – eller att konstant oroa sig för att få ont är något som sänker livskvaliteten för många. Smärta i muskler och leder drabbar alla vid någon punkt i livet, och många skulle också kunna slippa sin smärta om de visste hur man kan motverka den. Kost, motion och att sluta röka är relativt enkla (men inte alltid lätta) sätt att minska risken för att få långvarig smärta och värk. Om du redan råkat ut för värken är det viktigt att du gör ordentliga efterforskningar och helst pratar med en läkare innan du vidtar åtgärder för att bli av med den – om du till exempel får ont i ryggen och börjar styrketräna för att må bättre är risken stor att du skadar dig om du inte vet precis hur du ska bära dig åt på gymmet. Fortsätt läs för några grundläggande tips på hur man slipper muskel- och ledvärk.

Motion och träning

Det finns många enkla knep för att slippa värk. Ett av de viktigaste men som många glömmer är att inte sitta ned för stor del av dagen. Om du arbetar vid ett skrivbord, ställ dig upp en gång i timmen och sträck på dig eller gå ett varv i korridoren. Om du har möjlighet, skaffa ett höj och sänkbart skrivbord så att du kan stå och arbeta. Detsamma gäller om du ofta sitter länge på soffan och ser på tv. ställ dig upp mellan avsnitt av serier eller i reklampauser! Att motionera är också ovärderligt. Om du redan har problem med lederna kan simning eller cykling vara bra alternativ då de är stötfria och således inte sliter på knäna. Om du har friska leder kan istället joggning eller någon annan träningsform så erbjuder en del stötar mot kroppen vara bra – stötarna stärker nämligen skelettet. Om du vill styrketräna med vikter, var mycket noga med att utföra rörelserna rätt. Man kan skada sig allvarligt om man lyfter tunga vikter på ett felaktigt sätt.

Mat och näring

Det är viktigt att äta en varierad kost och i görligaste mån undvika förädlade livsmedel och snabbmat. Tänk på att det mesta är onyttigt i överflöd. Idag är det mycket populärt med kosttillskott, men tänk på att om du äter en allsidig kost får du förmodligen redan i dig alla de vitaminer och mineraler du behöver, och att på det också äta tillskott inte ger dig några positiva effekter. Således är dyra pillerburkar ofta pengar i sjön. Om du däremot lider brist på något näringsämne kan ett tillskott vara livsviktigt, men det måste en läkare avgöra. Slutligen är din psykologiska hälsa också viktig för kroppen. Se till att sova ordentligt, ha goda rutiner och undvik stress och situationer som du vet ger dig ångest. Om du inte trivs på din arbetsplats kan du vinna långsiktigt på att byta jobb även om det betyder en något lägre lön, och det kan vara lämpligt att privatleasa bil om du vet att du är dålig på att betala av lån.

Leave a Reply

mts_schema