Naprapat

Idag är det många svenskar som har ryggproblem och detta tros bero på att många har stillasittande jobb och därmed blir mer stela och får mer smärta vilket också tyvärr leder till en hel del sjukskrivningar. Då ryggraden är vår känsligaste del på kroppen så är det viktigt att man går till någon som har god utbildning i de besvär man behöver hjälp med så att man inte skadar rygg, nacke eller axlar ytterligare. En naprapat fokuserar främst på mjukdelarna i ryggen så som muskler och bindväv och behandlar både muskler och leder så att patienten kan få en bättre rörlighet i hela kroppen. Naprapater är således mycket efterfrågade och i dagsläget så finns det drygt 1100 legitimerade naprapater i Sverige. Yrket uppstod då kiropraktik inte riktigt uppfyllde allt som patienter med ryggproblem behövde, då detta är mer fokuserat på själva ryggraden där man knäcker ut låsningar i kotorna men inte så mycket på muskler och leder.

Hur går en behandling till hos en Naprapat?

Forskning har visat på att naprapati har en stark effekt på besvär i nacke, rygg och axlar med varaktiga resultat. En naprapat fokuserar på kärnan till smärtan som patienten upplever i sin rygg. Naprapaten arbetar med sina händer och oftast så använder de sig av behandlingstekniker som är mer inriktade på leder och muskler. Dessa behandlingsformer är främst massage, stretching, eller akupunktur. Naprapaten använder sig även av elbehandlingar där man skickar ström till musklerna i ryggen som får musklerna att spännas och slappna av i ett snabbt tempo, vilket skapar mjukare leder och högre rörlighet i patientens hela kropp.En naprapat behandlar sina patienter genom att bedöma vare enskild patient individuellt utefter de besvär denna upplever och genom att titta på hur man belastar sin kropp. Vanligt är också att naprapaten masserar upp knutor som uppstår i musklerna vid felbelastning eller stelhet i ryggen. På grund av naprapatens djupa kunskap om kroppens anatomi och funktionalitet så använder sig ofta företag av naprapater för att förebygga eller behandla anställda för olika typer av ryggbesvär.

Utbilda dig till Naprapat

Då det är en stor efterfrågan på naprapater i dagens Sverige så är det en mycket smart yrkesinriktning där det kommer vara enkelt att få en anställning efter att man slutfört sin utbildning. Om man vill studera till naprapat och vill göra högskoleprov så finns det möjlighet att ta del av facit från föregående års prov vilket hjälper till att ge en bild av hur provet ser ut vilket hjälper till att studera till ett högskoleprov . Utbildningen passar personer som brinner för hälsa och medicin, den innehåller en stor del där man får lära sig om kroppens anatomi. Naprapathögskolan i Stockholm har utbildat naprapater sedan 1970 och är den största högskolan i Norden inom avancerad manuell medicin. Utbildningen där är 4 år lång och där får den studerande lära sig att undersöka, diagnostisera, behandla och rehabilitera besvär med rörelsen i egentligen hela kroppen men med fokus på ryggen. Utbildningen har en stor variation av både praktisk och klinisk undervisning.

Leave a Reply

mts_schema