Förebygg idrottsskador

Både elitidrottare och motionärer drabbas tyvärr ibland av muskelskador till följd av sin idrott. Beroende på sport skiljer sig skadorna åt men genom att strukturera träning och återhämtning på rätt sätt går det att förebygga de flesta skadeproblem.

Många motionärer som börjar träna gör det för att må bra och få en mer vältränad kropp. Viktminskning och att få tonade muskler är ofta målet och tack vare regelbunden träning och hälsosam kost går det att uppnå de önskade resultaten. Med bättre form är det också många som börjar intressera sig mer för sitt utseende och köper snygga kläder och klipper sig i en ny frisyr. Om du börjar bli tunnhårig finns det möjlighet att göra en hårtransplantation hos Nordic Hair genom att hårsäckar från din egen kropp flyttas till de ställen där hår saknas. Boka gärna en kostnadsfri konsultation på någon av Nordic Hairs kliniker eller via deras konsultation online för att få svar på dina frågor om hårtransplantationer.

Förebyggande övningar och behandling

De flesta idrottsskador beror på överbelastning eller svagheter i muskulaturen. Genom att vara noggrann med återhämtningen efter varje pass ger du din kropp förutsättningar för att bygga sig starkare och mer motståndskraftig mot skadebesvär. Sömn och hälsosam kost är oerhört viktig och även att undvika kronisk stress. Gå gärna till en naprapat för att få massage och förebyggande behandling om du tränar hårt. En naprapat kan dessutom se om du har obalanser eller snedställningar och korrigera dessa samt visa dig övningar för att stärka upp dina svaga delar.

Att träna allsidigt är också viktigt även om en elitidrottare eller hårt satsande motionär först och främst måste fokusera på sin huvudsakliga sport. Det går dock att ibland byta ut ett pass mot alternativ träning utan att försämra prestationen, något som är särskilt viktigt om du börjar få känningar i en muskel. Om du är motionär och endast tränar för att må bra och gå ner i vikt bör du satsa på att växla mellan olika typer av pass så ofta som möjligt. Variera mellan löpning, simning, spinning, styketräning etc. På så sätt håller du både motivationen uppe och minskar risken för skador av alltför ensidig belastning.

Det är inte bara fysiska skador som kan drabba idrottare utan även psykisk ohälsa förekommer. Idag är det allt fler som är öppna med att de har drabbats för att minska skammen kring psykisk ohälsa. Orsakerna till att en person mår psykiskt dåligt varierar från person till person och det kan handla om alltifrån prestationsångest till ätstörningar. Ätstörningar kan även leda till att kroppen påverkas negativt och leda till skadeproblem som till exempel stressfrakturer.

Trots skadeproblem är idrott huvudsakligen någonting positivt för hälsan och alternativet att stanna kvar hemma i soffan riskerar att leda till livsstilssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.

Leave a Reply

mts_schema