Ergonomi – din bästa vän genom byggprocessen

Den största risken med att genomföra olika typer av byggprojekt är risken för skador. Är du utbildad inom hantverkaryrket har du med största sannolikhet lärt dig hur viktigt det är att tänka på hur du står, går och arbetar. Om du däremot är en hemmafixare så är risken stor att du inte är medveten om farorna med att hoppa över den ergonomiska faktorn.

 

Ergonomi i olika former

Att arbeta ergonomiskt är viktigt inom de flesta yrken, men det är också viktigt att tänka på ergonomin i sin egen vardag. Ska du pyssla med ett eget byggprojekt hemma kan du tänka på ergonomin utifrån flera olika aspekter. Följ listan här nedan för att undvika skador:

  • Lyft på rätt sätt. Att utföra felaktiga lyft är en stor bidragande faktor till ryggont. Därför är det viktigt att du tänker på att lyfta rätt, oavsett om du ska lyfta tungt eller lätt. Att lyfta fel en gång för mycket är den stora faran. Tänk därför på att alltid böja på knäna och lyfta med ben- och rumpmusklerna istället för att böja ryggen för att lyfta upp något.
  • Köp rätt utrustning. Att köpa rätt utrustning kan innefatta alltifrån att köpa rätt sorts spik och skruv för ändamålet till att använda knäskydd. Ska du utföra arbeten som medför mycket dammpartiklar är det viktigt att använda munskydd, liksom skyddsglasögon.
  • Gör avbrott i arbetet. Det är viktigt att inte utföra statiska rörelser. Om du ska göra något som innebär ett statiskt arbete är det viktigt att du tar paus emellan varven så att kroppen får vila musklerna. Annars finns risk för överbelastning på muskler och leder.
  • Ta hjälp. Att vara envis och utföra arbetsuppgifter på egen hand, trots att hjälp är behövligt, gynnar inte någon. Tveka inte att ta hjälp av andra för att kunna utföra ett tryggt och säkert arbetsmoment, oavsett vad det gäller.

Leave a Reply

mts_schema