Vad tjänar en naprapat?

Genomsnittslönen för en naprapat ligger strax under 30 000 i månaden brutto. Det är alltså ett väl avlönat arbete som dock kräver några års utbildning. Skaffa dig ordentligt med fakta om naprapati om du överväger att utbilda dig inom yrket. Du bör gilla att arbeta med människor som har besvär med muskler och leder och inte bara se yrket som en möjlighet att få en bra lön. Naprapater tjänar olika mycket och i den här texten ska vi titta lite på vad man kan göra för att förbättra sitt inkomstläge som naprapat.

Fast anställning eller eget företag?

En naprapat som satsar på att bli sin egen och som öppnar en privat klinik och som kanske anställer andra naprapater har bra möjligheter att tjäna betydligt mer än 30 000 i månaden. Men då gäller det att ha känsla för de arbetsmoment som har med företagsskötsel att göra. Företagare tar även höga risker och det kan ta lång tid innan investeringar som görs i uppstartsskedet har omsatts i vinst. Som anställd har en naprapat större trygghet och bättre möjligheter att kunna planera sin ekonomi. Detta gäller egentligen för alla branscher. Naprapati kan dock anses vara relativt säkert i grunden eftersom det troligen alltid kommer att finnas en efterfrågan. Vår moderna livsstil innebär inte att färre får problem med leder och muskler, det är snarare tvärt om. Naprapater sysslar inte så mycket med vanliga sjukdomar men som naprapat är det bra att kunna allt om feber så att man kan slussa patienter vidare inom vården.

800px-skeletal_muscleSatsa på specialisering

Framförallt som egenföretagare kan en naprapat jobba på att hitta en lönsam nisch. Det finns flera framstående naprapater som specialiserat sig på idrottsskador och som i sitt yrke arbetar med framstående atleter. I det sammanhanget kan en ömmande muskel eller en förskjuten ryggkota innebära ett stort inkomstbortfall för den drabbade. En naprapat som kan lösa problemet kan därför ta ut ett rejält arvode för sina tjänster. Även företag med många många anställda som har mycket att förlora på dålig arbetsmiljö köper ofta konsulttjänster av naprapater. En naprapat som är expert på arbetsmiljö och ergonomi har därför bra möjligheter att tjäna riktigt mycket pengar. Att hålla koll på hur marknaden ser ut är viktigt om man, som naprapat, vill få det bra ekonomiskt. Ibland sägs att marknaden i t.ex. Stockholm är lite överetablerad, men det beror mycket på vad man har för inriktning. Svenska Naprapatförbundet bevakar naprapaters intressen och kan ge mer detaljerad information om du, efter att ha läst denna text, har fler frågor om lön och arvoden för naprapater.

 

 

Leave a Reply

mts_schema