Plastikkirurgi och muskellära

För den som studerar till plastikkirurg innefattar utbildningen en hel del muskellära och anatomi. En plastikkirurg arbetar ofta med rekonstruktiv kirurgi, vilket innebär att de behöver återställa en persons utseende efter att den drabbats av exempelvis en olyckshändelse, sjukdom eller brott. De kan också utföra rent estetisk kirurgi där patienten vill ha en smalare näsa till exempel, eller ändra utseendet på sina ögonlock.

Hos ak.se utförs estetiska behandlingar och plastikkirurgi med kunden i fokus. Kliniken har internationellt erkänd expertis med goda kunskaper inom anatomi och kan erbjuda ett stort utbud av rekonstruktiv och estetisk plastikkirurgi. Det går också att få botox och fillers, estetisk tandvård och avancerad hudvård för den som vill förändra olika delar av sitt utseende.

Anatomikunskaper viktiga för goda resultat

Under århundradenas gång har människor i olika kulturer förändrat och ”förbättrat” sina kroppar genom att sträcka örsnibbarna, sätta in skivor i sina läppar, göra tatueringar och ärr. Trots att det gått så många år är människor i grunden desamma, de vill fortfarande förändra sitt utseende.

Under renässansen började teknik och vetenskap ta fart i samhället, vilket skapade mer effektiv kirurgi och avancerade redskap. Då liksom nu gjorde kirurger observationer på människolik för att lära sig hur anatomin såg ut under huden, och kunde på detta sätt utveckla nya kirurgiska metoder. Kirurgin som vetenskap utvecklades också mycket under det första och andra världskriget, då många soldater skadades svårt av bomber, handgranater och skott. Kirurger behövdes då för att kunna rekonstruera och behandla skador som söndersprängda ansikten och djupa sår. Man började utföra mikrokirurgi på läppar, hudtransplantationer och näsplastik.

Under 1800- och 1900-talet gick vetenskapen framåt och plastikkirurgin blev vanligt förekommande i hela världen. Genom tekniska framsteg förbättrades behandlingen av nervskador, hudcancer och sår. Med tiden blev plastikkirurgi allt mer integrerat med sjukhusets övriga behandlingar och det nya ämnet silikon fick stor användning i exempelvis bröstrekonstruktioner när patienter återhämtade sig från bröstcancer.

Tack vare sin goda kunskap i anatomi kan dagens plastikkirurger återställa många onormala strukturer i människors kroppar. Hit hör resultat av trauman, fosterskador och sjukdomar. Plastikkirurger kan utföra ingrepp som ansiktsföryngring, kroppskonturering och operationer som är specifikt anpassade för män. För att bli plastikkirurg krävs först en utbildning till läkare, därefter en vidareutbildning till specialistläkare med inriktning plastikkirurgi. Det går också att skaffa sig spetskompetens inom exempelvis okuloplastik som är kirurgi nära ögat, eller bröstkirurgi.

Leave a Reply

mts_schema