Naprapatens tips för naturlig smärtlindring

Många av dem som går till naprapaten har smärta av ett mer kroniskt slag. Behandlingen kan vara ett sätt att lindra smärtan men väl hemma och tillbaka i vardagen igen fortsätter strävan efter smärtlindring. Här kommer vi tipsa om naturlig smärtlindring, enkelt sammanfattat den typ av övningar och produkter mot värk som inte är farmakologiska tabletter. Viktigt att ha med sig är att inget av tipsen här i artikeln är en universallösning mot smärta. Både tillfällig och långvarig smärta kan behöva olika former av smärtlindring från exempelvis apotek online, beroende på diagnosen och de individuella förutsättningarna.

Smärtlindring av värme eller kyla

Kyla- eller värmeterapi är ett vanligt sätt att lindra smärta naturligt och något man också kan få mera kunskap om hos naprapaten. Det hela är egentligen ganska enkelt och går ut på att man lägger värme alternativt kyla på den punkt där man har som ondast. Vetekuddar och värmeplåster är exempel på produkter för just värmebehandling medan kylkompress och kylgel är motsvarande för kylaterapi.

Lindrande varmt bad med epsomsalt

Epsomsalt, magnesiumsalt eller bittersalt är ett av naprapatens bästa knep mot värk. Fördelen med denna produkt för naturlig smärtlindring är att den kan lindra muskelsmärta på ett mer djupgående plan. Magnesiumet kan i sig vara lindrande mot muskelvärk, men att ligga i ett bad med saltet kan även göra så att blodcirkulationen kommer igång. Saltet är lätt att använda: man häller ganska så stora mängder av det i ett badkar med varmt vatten i.

Mindre värk efter stund på spikmatta

Precis som epsomsalt kan spikmatta vara bra mot muskelsmärtor. Hur då? När man ligger på spikmattan skickar de spända triggerpunkterna signaler till ryggmärgen och vidare till hjärnan så att kroppens eget morfin bildas, så kallade endorfiner. Spikmattan kan också bidra till ökad blodcirkulation och därmed vidgade blodkärl, som i sin tur leder till att muskelkramper lättar. Bara några minuter på spikmattan kan ge välbehövlig smärtlindring och det är därför en bra produkt att ha hemma. Ett tips är att lägga sig på mattan inför läggdags och att ligga där en lite längre stund för att få maximal muskelavslappning.

Kroppsscanning för bättre muskelavslappning

Vare sig smärtan är tillfällig eller kronisk är det av yttersta vikt att slappna av i musklerna för att undvika ännu mera värk. Det här är ju lättare sagt än gjort, för värk gör kroppen på helspänn. Övningar i kroppsscanning är ett ypperligt sätt att träna förmågan till avslappning och bidrar under tiden till att spänningarna i musklerna släpper. Genom att skanna kroppen på spänningar hittar man spända lemmar man kanske inte varit medveten om och kan i och med detta bryta ett kroppsbeteendemönster.

Rörelse för att motverka ännu mera smärta

Om inte läkaren uttryckligen ordinerat inaktivitet är detta sällan något som ger smärtlindring. Inaktivitet kan faktiskt späda på smärtan och göra att man hamnar i en ond cirkel av värk, spänningar och stelhet. Givetvis ska man inte riva av ett hårt träningspass på gymmet när man har ont. En promenad runt kvarteret, några qigongövningar eller lite vattengymnastik kan dock göra positiv skillnad för måendet.

Leave a Reply

mts_schema