Vad är naprapati?

Naprapati är ett sätt att komma tillrätta med smärta i muskler och leder. Just smärtan är ett vanligt problem bland både unga och gamla som av någon anledning upplever led- och muskelvärk. I vissa fall handlar det om genetiska problem medan det i andra fall kan vara åldern som tar ut sin rätt. I ytterligare andra fall har det skett en skada i samband med idrottsutövande eller ett fall. Oavsett vad det är för typ av åkomma som behandlas är idén med naprapati att det ska hjälpa till att återställa musklerna och lederna till ett bättre skick som inte utlöser samma nivå av smärta.

Alla naprapater använder inte samma metod för att lätta på smärtan. Ofta sker det individuellt i samråd med patienten för att kunna nå fram till en så effektiv behandling som möjligt. Däremot finns det några gemensamma riktlinjer som de flesta naprapater följer. Massage och töjning av muskler brukar finnas i naprapatens verktygskit. Det är ett naturligt sätt att få musklerna att återhämta sig och bli av med värk och stelhet. I regel tar det mellan 30 och 45 minuter att bli undersökt och behandlad av en naprapat – och du får bäst effekt om du återvänder till din naprapat regelbundet. Ofta får du dock effekt redan efter ett par tillfällen.

Doctor massaging a mature woman's neck in medical office

En positiv bieffekt med naprapati är att det inte inkluderar några droger. För många som upplever smärta och värk i kroppen är smärtstillande medicin ett alternativ. Dessa har dock många negativa fysiska effekter. De kan vara beroendeframkallande och leda till ett missbruk av receptbelagd medicin. Till skillnad från medicin är naprapati en behandlingsmetod som syftar till att lösa problemet på naturlig väg. Det gör att du mår bättre långsiktigt och slipper förlita dig på kemiska läkemedel för att bli frisk och fortsätta att må bra.

Det har höjts röster som menar att naprapati inte är lika effektivt som annan behandling av fysiska åkommor. Det råder ingen konsensus till hur väl naprapati faktiskt fungerar, men de flesta är överens om att det kan vara ett alternativ som är värt att prova eftersom vissa vetenskapliga studier har visat att det har dokumenterat positiva effekter.

Leave a Reply

mts_schema