Naprapatins utveckling

Idag finns det cirka 1100 naprapater i Sverige och efterfrågan är desto större då flera tusen personer i Sverige idag lider av led och muskelproblem. Det finns alltså goda chanser till jobb, men för att vara säker på att hitta rätt är det aldrig dumt att gå via rekryteringsföretag Stockholm. Behandlingsformen blir med andra ord mer och mer populär. Det beror bland annat på att fler och fler känner smärta i kroppen, som delvis kan bero på vår alltmer stillasittande vardag. Dessvärre leder den här utvecklingen till sjukskrivningar. Som man kan förstå, är naprapater idag en uppskattad yrkeskår.

Chiropractor doing Manual Adjustment on Athletic Girl'Spine after Sport Activity

 

Annat kan man säga om Naprapatins begynnelse, vilken var något trögstartad. Grundaren av arbetssättet var en man vid namn Oakley Smith, som föddes 1880 i Iowa. Redan som litet barn hade han oturen att få scharlakansfeber. Detta kom däremot att påverka hela han liv, eftersom det var i samband med sjukdomen som han fick ett medicinintresse. Han utbildade sig till kiropraktor och fortsatte sedan att läsa specialkurser på universitetet. Då han själv inte upplevde en förbättring av kiropraktik, var han beslutsam om att hitta en fungerande metod och använde sin egen bror som försökskanin. Hans behandlingar var mycket uppskattade, men Oakley tog inte betalt eftersom han inte kunde bevisa att metoden fungerade. Av flera års studier och besök i Böhmen, dåtidens Tjeckien, hittade han en lösning. För övrigt är det från det tjeckiska ordet för tillrättaläggande, napravit, som ordet naprapati härstammar ifrån. Oakleys hårda jobb visade sig vara värt det då han öppnade en naprapatskola och egen klinik, som båda var mycket lyckade.
Sverige har å sin sida en man vid namn Björn Jonsson att tacka. Hans livshistoria har det gemensamt med Oakley att även han genom sjukdom blev intresserad av medicin och naprapati. Det var när han under 60-talet bodde i USA och arbetade med att bygga fönster. Han bestämde sig för att byta branch och som färdig doktorand i naprapati flyttade han hem till Sverige. Väl där öppnade han en klinik i Örebro. Bara några år senare startade han tillsammans med Inger Berg en skola där naprapater skulle utbildas.

Leave a Reply

mts_schema