Löpning är en sport som älskas av många och utövas av både proffs och vanliga motionärer. Anledningen till att så många gillar att löpträna beror nog dels på lättillgängligheten men också på möjligheten att få njuta av naturen. Det finns dock en baksida med denna härliga sport, nämligen att skaderisken är ganska hög. Många nybörjare går till exempel ut för hårt och drabbas av överbelastningsskador. Bland de vanliga åkommorna som löpare drabbas av hittar man till exempel ömma benhinnor och hälsenor, skador på fötterna och inte minst, löparknä. Löparknä är ett otrevligt tillstånd som kan sätta käppar i hjulet för löpträningen och dessutom vara ganska smärtsamt. I den här texten ska du därför få läsa mer om vad löparknä beror på, hur du förebygger det och vad du kan göra om du drabbas.
Vad är löparknä?
För att förstå hur man ska förebygga smärtsamma tillstånd är det viktigt att veta vad man har att göra med. löpning genererar många olika sorters skador, bland annat löparknä. Symptomen på löparknä är en relativt skarp smärta runt och bakom knäskålen. Denna förvärras om man går i nedförsbacke och kan också medföra svullnad. Smärtan tilltar även när du promenerar, försöker springa eller sitter på huk. Man brukar säga att löparknä faktiskt inte beror på en obalans i ditt knä utan snarare på dina fötter. En felaktig fotisättning gör att den smala bana som ditt knä löper längst med i lårbenet rubbas. När detta sker under en längre tid blir dämpningsbrosket du har i ditt knä skadat och smärta uppstår. Det är detta som vi kallar löparknä. Åkomman tycks främst drabba män mellan 20 och 40 år som springer längre distanser än 3 mil i veckan.
Förebygga och bota löparknä
För att förebygga löparknä är det viktigt att se över ditt löpsteg. Kanske springer du på ett sätt som skadar ditt knä utan att veta om det? Några lektioner hos en utbildad löparcoach kan vara ett bra sätt att undvika detta. Du bör också se till att ha bra skor som passar din fot och ditt löparsteg. Hos de flesta sportbutiker kan du får experthjälp med att prova ut rätt sorts sko. Om du redan drabbats av löparknä bör du vila från löpträningen ett tag. en bra säng är viktigt för avlastning och vila, speciellt om du har skador. Du ska dock även satsa på aktiv vila. Hos en sjukgymnast kan du både få behandling och tips på övningar som hjälper ditt löparknä att läka. Löparknä är alltså inget tillstånd som betyder att du aldrig kommer att kunna springa igen. Med rätt rehab är du snart åter i spåren.